Physiological characterization of seeds of eight varieties of amaranth (Amaranthus spp.) in the province of Cotopaxi
Keywords:
Amaranth, Physiological potential, Seeds, Tetrazolium, Viability, VigorAbstract
Amaranth is a crop of great importance in Ecuador due to its relevant nutritional and physiological characteristics in human health, attributed to the action of food fibers, to guarantee its production it is necessary to use certified seeds, therefore the objective of this The research was to determine the physiological potential of seeds of eight varieties of amaranth (Amaranthus spp.); Zelenaya Sosulka (T1), Bulava (T2), Diumovachka (T3), Kizliarets (T4), Fakel (T5), India (T6), Valentina (T7) and Kobaca (T8), through physiological tests such as: humidity seed, standard germination, tetrazolium, electrical conductivity, accelerated aging, cold test, emergence rate index and dry matter. All the tests used determined the physiological profile of the eight varieties of amaranth (Amaranthus spp.), it was determined that T7 (Valentina) presented a high physiological performance, in the parameters of vigor and viability, followed by T3 (Diumovachka) and T5 ( Fakel), these varieties presented an acceptable performance in physiological seed quality, the performance of the other seeds T1 (Zelenaya Sosulka), T2 (Bulava), T4 (Kizliarets), T6 (India) and T8 (Kobaca) was verified to be negligible when applying the same physiological tests.
Downloads
References
BRASIL, (2009). Regras para Análise de Sementes (RAS). Online. MAPA. ISBN 9788599851708. Disponible en: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/insumos-agropecuarios/arquivos-publicacoes-insumos/2946_regras_analise__sementes.pdf Visitado: 25 de enero de 2023.
CRAVIOTTO, R.M y ARANGO PEREARNAU, M.R. (2009). Evaluando calidad en simiente de maíz: la prueba de frío. Inta Eea Oliveros. Online. Vol. 41, pp. 107-109. Disponible en: https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-calidad-maiz-prueba-de-fro.pdf. Visitado: 15 de febrero de 2023.
FONTANA, M.L., PÉREZ, V.R. y LUNA, C.V. (2016). Pruebas de envejecimiento acelerado para determinar vigor de semillas de prosopis alba de tres procedencias geográficas. FAVE Sección Ciencias Agrarias, Vol. 15, No. 1, pp. 37–50.
FRANÇA-NETO, J. B. y KRZYZANOWSKI, F.C., (2018). Metodologia do teste de tetrazólio em sementes de soja. Online. Disponible en: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/193315/1/Doc-406-OL.pdf. Visitado: 26 de marzo de 2023.
HURTADO, Leslye … [et al.] (2020). Aplicabilidad de las Normas ISTA: Análisis de la calidad de semillas en especies forestales en el Sur del Ecuador. Bosques Latitud Cero. Vol. 10, No. 2, pp. 44-57.
KRZYZANOWSKI, Francisco Carlos, VIEIRA, Roberval Daiton y FRANCA-NETO, Jose de Barros, (1999). Vigor de sementes: conceitos e testes. Londrina: Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes.
MAGUIRE, J. D. (1962). Speed of germination-aid selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, No. 2, pp. 176-177. Disponible en: http://dx.doi.org/10.2135/cropsci1962.0011183X000200020033xMAMANI. Visitado: 25 de enero de 2023.
MAYTA, Deyi Danitza … [et al.] (2017). Parámetros de calidad de harinas de Amaranthus caudatus Linnaeus (amaranto), Chenopodium quinoaWilld (quinua), Chenopodium pallidicaule Aellen (kañahua), Lupinus mutabilis Sweet (tarwi). Revista Con-Cienciencia. Vol. 5, No. 1, pp. 27-38.
MARCOS-FILHO, Julio (2015). Seed vigor testing: An overview of the past, present and future perspective. Scientia Agricola. Vol. 72, No. 4, pp. 363–374. DOI 10.1590/0103-9016-2015-0007.
MARTÍNEZ-SOLÍS, Juan, …[et al.] (2010). Índice de velocidad de emergencia en líneas de maíz. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. Online. Vol. 1, No. August, pp. 289–304. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=263120630002. Visitado: 25 de enero de 2023.
NIETO, C. (1989). El cultivo de amaranto Amaranthus spp una alternativa agronómica para Ecuador. Naciones Unidas. Online. Vol. VII, No. 52, pp. 19. Disponible en: http://190.12.16.188/bitstream/41000/2688/1/iniapscpm52.pdf%0Ahttp://ambiental.uaslp.mx/URLdeestedocumento:http://ambiental.uaslp.mx/docs/LMNC-AU-9911-AgronSiglo.pdf%0Ahttp://www.sela.org/media/2262361/agenda-2030-y-los-objetivos-de-desarrollo-sostenible. Visitado: 25 de enero de 2023.
OLIVEIRA FONTES, Larissa de ... [et al.] 2022. Germination of Amaranthus deflexus L. seeds subjected to different temperature and salt-stress conditions. Semina: Ciencias Agrarias. Vol. 43, No. 6, pp. 2785–2802. DOI 10.5433/1679-0359.2022v43n6p2785.
ONU (2019). Materiales para capacitación en semillas: Módulo 3: Control de calidad y certificación de semillas. Online. ISBN 978-92-5-131871-3. Disponible en: http://www.fao.org/3/ca1492es/CA1492ES.pdf. Visitado: 25 de enero de 2023.
PEDERSEN, Birthe, …[et al.] (1987). The nutritive value of amaranth grain (Amaranthus caudatus) - 2. As a supplement to cereals. Qualitas Plantarum Plant Foods for Human Nutrition. Vol. 36, No. 4, pp. 325–334. DOI 10.1007/BF01892353.
RUIZ, María de los Ángeles, (2009). El análisis de tetrazolio en el control de calidad de semillas. INTA. Vol. 77.
SALINAS, Adriana Rita, …[et al.] (2018). Pruebas de vigor y calidad fisiológica de semillas de soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira. Vol. 36, No. 2, pp. 371–379. DOI 10.1590/s0100-204x2001000200022.
STALLKNECHT, G.F. y SCHULZ-SCHAEFFER, J.R. (1993). Amaranth Rediscovered. New crops. Online. No. New crops. Wiley, New York., pp. 211–218. Disponible en: https://hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1993/V2-211.html. Visitado: 29 de enero de 2023.
SUÁREZ CASTELLANOS, César Iván, ...[et al.] (2018). Metodologías para el ensayo de envejecimiento acelerado en semillas de triticale. Agrociencia. Vol. 22, No. 2, pp. 1–6. DOI 10.31285/agro.22.2.1.
SZEMRUCH, C, …[et al.] (2019). Uso del Test de Conductividad Eléctrica para la estimación del vigor y la emergencia a campo de semillas de girasol. Revista Para Mejorar la Producción (PMP). INTA Oliveros, No. 58, pp. 33-57.
Downloads
Published
Versions
- 2024-03-07 (2)
- 2023-05-25 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Universidad & ciencia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.