Protein hydrolyzate from Moringa oleifera Lam. as a substitute for artisanal fish meal in free-range chickens

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10970889

Keywords:

alternative poultry farming, backyard farming, protein supplementation

Abstract

Fish flour occupies an important place among the food ingredients used in feeding broiler chickens, due to its high biological value and adequate balance of essential amino acids. However, other foods that provide essential amino acids, such as Moringa protein Hydrolyzate, could partially or totally replace said supplement in the fattening of free-range chickens. The productive and carcass traits of sixty F1 chickens of the Camperos K-5 and K-3 lines were evaluated, subjected to three treatments: (1) supplementation with 100 % fish meal (5 g per day per animal), (2) Supplementation with 50 % fish meal and 50 % Moringa protein Hydrolyzate, (3) Supplementation with 100 % Moringa protein Hydrolyzate (10 ml daily per animal). The food offer was made according to the Manual of semi-rustic birds. Weight increase and carcass yield were determined, among other indicators. There were no significant differences between treatments in the final weight of the chickens, with an average value of 1.5 kg of final live weight of fattening, which indicates that similar behaviors can be achieved in the Campero fattening when the birds are supplemented with artisanal fish flour or Moringa protein Hydrolyzate. An average value of 70 % carcass yield was obtained, whose highest quality edible parts, thighs and breast, constituted 55 % of the carcass of healthy birds suitable for consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anon. (2021). Harina de pescado para gallinas. Publicado por Airbnb. Criadeaves.com. http://criadeaves.com/gallinasponedoras/hariande pescadopara-gallinas/

Camacho, F., Sousa, V., Bergamasco, R. y Teixeira, M. (2017). The use of Moringa oleifera as a natural coagulant in surface water treatment. Chemical Engineering Journal, 313, 226-237.

Cambar, L. L., Arias, E. D., Aguilar, Y. M. y Guzmán, J. D. (2009). Sustitución parcial del alimento concentrado por harina de rastrojo de maní (Arachis hypogaea) como alternativa en la ceba de conejos pardo cubano. Revista Científica UDO Agrícola, IX(3), 657-665. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3358603.

Church, D. (1979). Livestock Feeds and Feeding. O & B Books Publishing Company, Oregon, United States of America. 105 p.

Dottavio, A. M., Advínculo, S.A., Martines, A., Librera, J.E., Canet, Z.E., Romera, B.M. y Di Masso, R.J. (2019). Interacción genotipo x estación del año sobre caracteres de producción de carne en pollos camperos. Compend. cienc. vet. IX(1), 15-21.

FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación). (2013). Revisión del Desarrollo Avícola. [archivo PDF]

FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación). (2015). Disponibilidad de piensos y nutrición de aves de corral en países en desarrollo. Principales ingredientes utilizados en las formulaciones de alimento para aves de corral. Ed. V. Ravindran. Palmerston North, Nueva Zelandia. 3 p.

Hernández, Carmen. (2020). Hidrolizado proteico de Moringa oleífera Lam., como suplemento alimenticio en conejos raza Chinchilla en etapa de ceba. [Trabajo de Diploma. Universidad de Ciego de Ávila “Máximo Gómez Báez”, Facultad de Ciencias Agropecuarias]. 51 p.

ICA (Instituto de Ciencia Animal). (2003). CalRacRumiantes. Cálculo de raciones para Bovinos, ovinos y caprinos. Versión 3.0. CIENSOFT 1996- 2003. ICA. La Habana. Cuba.

IIA (Instituto de Investigaciones Avícolas). (2011). Manual Tecnológico para la cría de aves. Colectivo de autores, IIA. Edit. Guerra, María, C. La Habana. Cuba. 105 p.

Imbaquingo, P. (2020). Evaluación de la inclusión de harina de papa (Solanum Tuberosum) en la elaboración de un balanceado para la producción de pollos camperos en la parroquia Mariscal Sucre. [Trabajo de titulación previa la obtención del título de Ingeniero en Desarrollo Integral Agropecuario. Universidad Politécnica Estatal del Carchi]. 93 p.

Loqui, A.J., Casignia, D.A., Zambrano, M.E. y Gavilánez, F. (2019). Indicadores bioproductivos y calidad de la canal en pollos camperos alimentados con maíz hidropónico con diferentes porcentajes de inclusión. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento, III(3), 699-716.

Makay, J. (2009). La genética en la avicultura comercial moderna. XXIII Congreso Mundial de Avicultura. Brisbane, Australia. Selecciones Avícolas. pp. 11-14.

Moyo, B., Masika, P., Hugo, A. y Muchenje, V. (2011). Nutritional characterization of Moringa (Moringa oleifera Lam.) leaves. African Journal of Biotechnology, X(60), 12925-12933.

Olson, M. y Fahey, J. (2011). Moringa oleifera: un árbol multiusos para las zonas tropicales secas. Revista mexicana de biodiversidad, 82(4), 1071-1082.

Padilla, C., Valenciaga, N., Crespo, G., González, D. y Rodríguez, I. (2017). Requerimientos agronómicos de Moringa oleifera (Lam.) en sistemas ganaderos. Development. 29, 11 p.

Palada, M. y Chang, L. (2003). Suggested cultural practices for moringa. International Cooperators Guide. Asian Vegetable Research and Development, 03-545.

Pampín, M., Madrazo, G., Fumero, J.E. y Edghill, Esperanza. (2016). Avicultura Sostenible. En: Avances de la Agroecología en Cuba. 1ra Edición. Edit. Funes y Vazquez. La Habana. 347-355.

Pérez Gómez, L., Hernández Mendoza, C., Martínez Melo, J., Serrano Torres, J. O., Pérez Martínez, A. y Mazorra Calero, C. (2020). Hidrolizado proteico de Moringa oleifera Lam., como suplemento alimenticio en conejos chinchilla en ceba. Rev. prod. anim., 32(1). https://revistas.reduc.edu.cu/index.php/rpa/article/view/e3378.

Pérez, L., Campo, C., Nápoles, L., Baldus, M., Rodríguez, R.C. y Pérez, A. T. (2023). Extracto acuoso de moringa como bioestimulante de plantas de piña ‘MD-2’ en fase de aclimatización. Universidad & ciencia, 12(2), 148-162.

Ríos, M. A. (2008). Evaluación de tres hidrolizados proteicos de pescado solos y mezclados con proteína vegetal de dos orígenes, sobre los rendimientos productivos y económicos de pollos Broiler. [Médico Veterinario. Universidad de Chile].

Sarmiento, A. (2019). Efecto de las condiciones de crianza sobre la producción y la calidad de la carne de pollos ecológicos. [Memoria para optar al título de Doctor. Universidad de Salamanca]. 265 p.

Soriano, J., Ávila, E., Tejada, I. y Son, T. (1986). Efectos en pollos de engorda por el uso de harinas de pescado en descomposicion. I. Harina de pescado expuesta a descomposicion experimental durante 24 horas en el comportamiento de pollos en crecimiento. Téc. Pec. Méx, 50, 127-133.

Teixeira, E. M. B., Carvalho, M. R. B., Neves, V. A., Silva, M. A. y Arantes-Pereira, L. (2014). Chemical characteristics and fractionation of proteins from Moringa oleifera Lam. leaves. Food chemistry, 147, 51-54

Zulfiqar, F., Casadesús, A., Brockman, H. y Munné-Bosch, S. (2019). An overview of plant-based natural biostimulants for sustainable horticulture with a particular focus on moringa leaf extracts. Plant Science, 110194.

Published

2024-05-25

How to Cite

Mazorra Calero, C. A., Pérez Gómez, L., Palmero Venega, I., Pérez Martínez, A. T., & Cordero Cruz, J. R. (2024). Protein hydrolyzate from Moringa oleifera Lam. as a substitute for artisanal fish meal in free-range chickens. Universidad & Ciencia, 13(2), 74–89. https://doi.org/10.5281/zenodo.10970889

Issue

Section

Artículos Originales