Addition of efficient microorganisms as growth promoters in Sus scrofa domesticus
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14901232Keywords:
infants, efficient microorganisms, promoters, sus scrofa domesticusAbstract
Introduction: Pig feeding is based on diets containing nutritional levels for daily consumption. Objective: to evaluate the effect of the addition of efficient microorganisms as growth promoters in pregnant and lactating pigs (Sus scrofa domesticus). Method: A Completely Randomized Design (CRD) was used, evaluating 3 treatments plus 1 control treatment, with 3 repetitions. To determine differences between treatment means, a Tukey multiple range test was used (p <0.05), using the InfoStat statistical software. Results: in pregnant sows, it was obtained that T2 (Feed + ME 100 ml), stood out in weight/mount (230.00 kg), weight/gestation (355 kg), weight gain (125 kg) and feed conversion (4.39 kg). As for lactating women, T2 also had a higher number of live births (12 Units), birth weight (14.61 kg) and weight gain (100.39 kg). Conclusions: The variables studied show that the mothers who obtained better results had their offspring stand out during the lactation period.
Downloads
References
Aguilar Trejo, C. M., Luna Nevárez, G., Reyna Granado, J. R., Zamorano Algandar, R., Romo Rubio, J. A., Sánchez Castro, M. Á., Enns, M. R., Speidel, A. E., Thomas, M. G. y Luna Nevárez, P. (2021). Polimorfismos asociados con el número de lechones nacidos vivos en cerdas infectadas con el virus del PRRS en el sur de Sonora México. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 11(3). https://doi.org/https://doi.org/10.22319/rmcp.v11i3.5002
Bernando del Carpio Hernández, S. R. y Carpio Ramos, P. A. del ( 2020). Rendimiento de recría de lechones según categoría de peso al destete. Revista de Investigación Cientifica UNTRM: Ciencias Naturales e Ingeniería, 3(3). http://dx.doi.org/10.25127/ucni.v3i3.636
Campabadal, C. (2009). Guía Técnica para Alimentación de Cerdos. Ministerio de Agricultura y Ganaderia.
Cárdenas Giler, E. V., Maldonazo Erazo, J. M., Valdez Silva, R. A. y Karel, D.-S. (2019). La producción más limpia en el sector porcino: Una experiencia desde la Amazonía ecuatoriana. Anales Científicos, 80(1), 76-91. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21704/ac.v80i1.1288
Cortéz Machado, L. E. y Gómez Torres, F. A. (7 de 2011). Eficiencia de microorganismos (EM) en el mejoramiento funcional del sistema digestivo de cerdos en fase prelevante. Revista Spei Domus, 7(15), 1-4. https://revistas.ucc.edu.co/index.php/sp/article/view/606/572
Crespo, S. y Gadea, J. (2021). Relación entre el peso al nacimiento de los lechones de cerdas hiperprolíficas y los parámetros productivos y económicos en los cerdos de engorde. ITEA Información Técnica Económica Agraria, 117(2). https://doi.org/https://doi.org/10.12706/itea.2020.022
Cuéller Sáez, J. A. (2021). Manejo de la cerda gestante. Veterinaria. https://www.veterinariadigital.com/articulos/manejo-de-la-cerda-gestante/
Feston Marcheco, G. L. (2019). Comportamiento productivo de cerdos en preceba con la adición de diferentes dosis de microorganismos eficientes en la alimentación. [Tesis de pregrado, Universidad de Holguín]. https://repositorio.uho.edu.cu/bitstream/handle/uho/8957/tes.pdf?sequen
Flores Mancheno, L. G., García Hernández, Y., Usca Méndez, J. E. y Caicedo Quinche, W. O. (2016). Estudio comparativo de tres aditivos zootécnicos en el comportamiento productivo y sanitario de cerdos en el período post-destete. Ciencia y Agricultura, 13(2). https://www.redalyc.org/journal/5600/560062851010/html/
García Aguirre, M. J., Villa Ramírez, R. y Hurtado Villegas, J. (2019). Evaluación del aumento de peso en lechones durante la lactancia en parideras tecnificadas y tradicionales. Ciencias y Agricultura, 16(3). https://doi.org/ https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n3.2019.9513
Houben, M. A., Tobias, T. J. y Holstege, M. M. (2017). The effect of double nursing, an alternative nursing strategy for the hyper-prolific sow herd, on herd performance. Porcine Health Management, 3(2). https://doi.org/https://doi.org/10.1186/s40813-016-0050-1
Jayaraman, B. y Nyachoti, C. (2017). Husbandry practices and gut health outcomes in weaned piglets: A review. Animal Nutrition, 3(3). https://doi.org/ 10.1016/j.aninu.2017.06.002
Ji, Y., Wu, Z., Dai, Z., Wang, X., Li, J., Wang, B. y Wu, G. (2017). Fetal and neonatal programming of postnatal growth and feed efficiency in swine. Journal of Animal Science and Biotechnology, 8(42). https://doi.org/https://doi.org/10.1186/s40104-017-0173-5
Loor Vera, L. A. (2021). Producción de cerdos mestizos en crecimiento con niveles de cascarilla de cacao (theobroma cacao l.) en el cantón El Empalme provincia de Guayas. Quevedo. [Tesis de grado, Universidad Técnica Estatal de Quevedo]. https://repositorio.uteq.edu.ec/server/api/core/bitstreams/6fa53a9d-c3f9-497d-8a06-ac3c870ae433/content
Manu, H., Lee, S. H., Ren, P., Pangeni, D. y Yang, X. (2019). Effects of time of feeding during gestation on sow’s performance. Journal of Animal Science, 97(3). https://doi.org/10.1093/jas/skz006
Masi, S. (2016). Evaluacion de una suplementacion con expeller de soja en cerdas durante el ultimo tercio de gestación y el impacto sobre lechones. [Tesis de grado, Universidad Nacional del Rio]. https://repodigital.unrc.edu.ar/xmlui/bitstream/handle/123456789/75658/75658.pdf?sequence=1&isAllowed=y
McGlone, J. (2013). The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems. Animals, 3(2), 401-415. https://doi.org/https://doi.org/10.3390/ani3020401
Miranda Yuquilema, J., Marin Cárdenas, A. y Baño Ayala, D. (2017). Elaboration of a bioprepared with probiotic effect from a mixed culture of lactic bacteria and yeasts. Bionatura, 2(1). https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21931/RB/2017.02.01.6
Morocho, M. T. y Leiva Mora, M. (2019). Microorganismos eficientes, propiedades funcionales y aplicaciones agrícolas. Centro Agrícola, 46(2), 93-103. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852019000200093
Muñoz Ron, I. P., Suárez Cedillo, S. E., Larrea Poveda, A. F. y Josselyn, P. (2020). Diagnóstico de la producción, comercialización y consumo de productos porcinos en el cantón Sacha, Orellana. Polo del Conocimiento, 5(4), 3-32. https://doi.org/10.23857/pc.v5i4.1364
Ojeda García, F., Blanco Betancourt, D. B., Cepero Casas, L. y Rosales Izquierdo, M. (2016). Efecto de la inclusión de un biopreparado de microorganismos eficientes (IHplus®) en dietas de cerdos en ceba. Pastos y Forrajes, 39(2), 119-124. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=269146602006
Pierozán, C., Callegari, Días, C. P., KL, D. S., Gasa, J. y DaSilva, C. (2020). Herd-level factors associated with piglet weight at weaning, kilograms of piglets weaned per sow per year and sow feed conversion. Animal, 14(6), 1283-1292. https://doi.org/https://doi.org/10.1017/S175173111900346X
Ricardo Martínez, A. M. (2021). Producción y comercialización de carne de cerdo en la comuna El Tambo, provincia de Santa Elena. [Tesis de grado. Universidad Estatal Península de Santa Elena]. https://repositorio.upse.edu.ec/bitstream/46000/5959/1/UPSE-TIA-2021-0028.pdf
Segarra Zenteno, E., Salinas Cueva, L. y López Crespo, G. (2018). Calidad de la canal de cerdos en la industria porcina de ecuador. Revista Ecuatoriana de Ciencias Animal, 2(2), 118-131. https://www.ciap.org.ar/Sitio/Archivos/Calidad%20de%20la%20canal2018ecuador.pdf
Sun, Y., Park, I., Gou, J., Weaver, A. y Woo Kin, S. (2015). Impacts of low level aflatoxin in feed and the use of modified yeast cell wall extract on growth and health of nursery. Animal Nutrition, 1(3), 177-183. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2015.08.012
Temoche Socola, V. A. (2018). Caracterización de los sistemas de producción porcina y lineamientos de una propuesta de desarrollo en el distrito de El Alto. Lima: [Tesis de grado, Universidad Nacional de Piura]. https://repositorio.unp.edu.pe/bitstream/handle/UNP/1590/ZOO-TEM-SOC-2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Topigs Norsvin. (2016). Guía de alimentación y manejo TN70. https://topigsnorsvin.com/tn-content/uploads/2020/02/Manual_TN70_ESP_v9_small.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Universidad & ciencia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.