Transgenics and the law: necessary notes for cuban legislation
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10535673Keywords:
Agrarian Law, DNA, Law, TransgenicsAbstract
In recent decades, humanity has witnessed the impressive advancesachieved in the field of genetic engineering, which has allowed thecreation of organisms that did not previously exist in nature, includingtransgenic agricultural products, endowed with characteristics of clearproductive and interesting interest. commercial. The scientific articlefocuses on the investigation of the historical evolution of transgenicfoods in Cuban society, covering its origin, concept, and relationshipwith legal sciences. The research is carried out from the SocialSciences and focuses on deeply analyzing GMOs, their historicalevolution and their relationship with the law in Cuban society. Themethodology used is bibliographic research with documentary analysistechniques, using theoretical methods such as historical-logical,analysis-synthesis and the empirical method of content analysis. Thegeneral objective of the scientific article presented is to demonstratethe link between transgenic organisms and the law within the Cuban legalsystem.
Downloads
References
AMAT LLOMBART, P. (2008). Derecho de la biotecnología y los Transgénicos: especial referencia sector agrario y alimentario. Derecho de la Biotecnología y los Transgénicos. España: Tirant lo Blanch. 1-138.
APARISIMIRALLES, Á. (2004). Alimentos transgénicos y derecho humano a la salud. Disponible en: http://aebioetica.org/revistas/2004/15/1/53/59.pdf. Visitado: 25 de abril de 2023.
BALLESTEROS, J. (1995). Ecologismo personalista. Madrid: Tecnos, 38.
BÁRCENA, A., KATZ, J., y MORALES, C. (2004). Los transgénicos en América Latina y el Caribe. Un debate abierto. Naciones Unidas: CEPAL.
CONSEJO DE ESTADO (1999). Decreto-Ley No. 190/1999. De la Seguridad Biológica. La diversidad biológica en Cuba: Legislación vigente y proyectada, Dirección de Política Ambiental. La Habana. (Soporte digital).
DELGADO DÍAZ, C. (2012). Elocuencia del silencio. ¿Qué nos enseña el debate sobre los cultivos transgénicos? Temas, No. 69, octubre-diciembre, pp. 56-64.
GACETA OFICIAL DE LA REPÚBLICA DE CUBA (2020). Decreto ley 4/2020 y Resoluciones 198 y 199/2020. La Habana.
GUTIÉRREZ ROJAS, I., GARCÍA ALONSO, J. y TRUJILLO, T. (2020). Los alimentos transgénicos y la salud humana. Mediciego, Vol. 18, No. 5. Disponible en: https://revmediciego.sld.cu/index.php/mediciego/article/view/1889/2279. Visitado: 14 de diciembre de 2022.
NARANJO GUEVARA, G. (2012). Alimentos transgénicos y derechos humanos. Epikeia. Revista de Derecho y Política, No. 21, pp. 1-15
NOVOA GONZÁLEZ, A. (2022). Agricultura agroecológica, seguridad y soberanía alimentaria. Revista Estudios del Desarrollo Social: Cuba y América Latina, Vol. 10, No. 1, e1. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-01322022000100001&lng=es&tlng=pt. Visitado: 19 de diciembre de 2023.
PELLEGRINI, P. A. (2013). Transgénicos: ciencia, agricultura y controversias en la Argentina.Buenos Aires: Ed. Universidad Nacional de Quilmes.
PÉREZ, J. E. (2014). Derecho y alimentos transgénicos. Cultivos genéticamente modificados: las promesas y las buenas intenciones no bastan.
PÉREZ CARRILLO, J. R. (2014). Hacia una Formulación Jurídico Normativa de las Fuentes del Derecho Agrario Cubano. Journal of Law and Sustainable Development, Vol. 2, No. 2, pp. 49-76. Disponible en: https://doi.org/10.37497/sdgs.v2i2.16. Visitado: 19 de diciembre de 2023
REYES S., María Soledad, y Rozowski N, Jaime. (2003). Alimentos transgénicos. Revista chilena de nutrición, Vol. 30, No. 1, pp. 21-26. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182003000100003. Visitado: 19 de diciembre de 2023
RIFKIN, J. (1999). El siglo de la biotecnología. El comercio genético y el nacimiento de un mundo feliz, trad. J. P. Campos.
SCHNETTLER MORALES, B. ... [et al.] (2008). Percepción diferenciada de salsa de tomate transgénica en el sur de Chile. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Vol. 58, No. 1, pp. 49-58. Disponible en: https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222008000100007&lng=es&tlng=es. Visitado: 19 de diciembre de 2023.
VALBUENA LATORRE, P. (2021). La tensión entre la seguridad y la soberanía alimentaria generada por los alimentos transgénicos: análisis a partir un enfoque marxista latinoamericano al Derecho Internacional. Universidad de los Andes.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Universidad & ciencia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.