Current and potential distribution of Agave (Agave spp.) in the Province of Cotopaxi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11087697Keywords:
agave, cotopaxi, distribution, potentialAbstract
In Ecuador, agave cultivation is carried out mainly on a small scale, standing out as a sustainable practice. This plant, which requires little maintenance and can thrive in marginal soils, is attracting growing interest due to its many applications. In addition to being used in the production of water, honey, fiber for crafts, threads, among other uses, agave plays a crucial role in mitigating climate change. During its photosynthesis process, the agave has the remarkable ability to capture carbon dioxide (CO2) from the atmosphere, thus contributing to the reduction of greenhouse gases. In addition, its extensive and deep roots help stabilize the soil and store carbon in it, strengthening the resilience of the ecosystem against environmental degradation. Its resistance to drought makes it a valuable crop in regions affected by this phenomenon, where it can survive with little water availability. In the province of Cotopaxi, specifically in the Latacunga canton, various areas have been identified with a high potential for agave production. Parishes such as 11 de Noviembre, Aláquez, Belisario Quevedo, Guaytacama, Joseguango Bajo, Latacunga, Mulaló, Poaló, San Juan de Pastocalle, Tanicuchi and Toacaso stand out for their favorable agroecological conditions and their capacity to host this crop. The variations in temperature and precipitation, typical of the region, do not represent a significant obstacle for the agave, thanks to its succulent nature and its adaptability to adverse conditions. This not only promotes environmental resilience, but also represents an opportunity for the sustainable development of the province, both from an economic, social and environmental point of view.
Downloads
References
Andrade, V. (2014). Caracterización Nutricional y Desarrollo de Productos alimenticios a partir de Ecotipos Locales de Agave americana. [Tesis de Ingenieria en Alimentos]. Universidad del Azuay. Cuenca - Ecuador
Alvarez, J. y Bustamante, M. (2011). Determinación de las zonas vulnerables a erosión hídrica en la cuenca alta del río Catamayo por medio de sistemas de información geográfica. [Tesis Ingeniería en Manejo y Conservación del Medio Ambiente] Universidad Nacional de Loja. Loja - Ecuador.
Arias, B. (2014). Identificación y caracterización física y química de agaves con fines agroindustriales en el cantón Latacunga. [Proyecto de Agroindustría] Universidad Técnica de Cotopaxi. Cotopaxi - Ecuador
Ayora L, y Quito, K. (2013). Proceso de extracción del mishqui y la elaboración de chaguarmishqui en Ñamarín, provincia de Azuay. https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/5025/1/Monografia.pdf.
Bautista, N. (2006). Estudio Químico Bromatológico del Aguamiel, Lima, Perú. biblioteca.universia.net/ficha.do?id=34694793
Bizer, C. (2008). Agave americana. www.dbpedia.org/resource/Agave_americana
Bonifaz, G. (2012). El Agave. Revista Ciencias Agropecuarias Allpa. Ecuador
Bonifaz, G. (2018). El Agave. Revista de Ciencias Agropecuarias https://www.allpa.org/el-agave/ . Ecuador.
Cerón, C. (2018). Etnobotánica del cabuyo en la provincia del Cotopaxi. Etnobotánica y Diversidad en el Ecuador. Hombre y Ambiente. Cotopaxi - Ecuador
Cummins, R. (2022). Vía Orgánica - El Poder del Agave: Reverdeciendo el Desierto. https://viaorganica.org/el-poder-del-agave-reverdeciendo-el-desierto/
Cummins, I., Logan Hines, E., Torre de la, L. (2017). Agave americana y Furcraea andina: especies clave para la agricultura andina. Culturas en Ecuador. Revista Ciencias Etnobotánicas. Mexico.
Cummins, I., Logan, L., Torre, L., (2018). Importancia cultural de las agaveae en los andes ecuatorianos. Revista Ciencias Botánicas. Mexico.
Darling, J., Parsons, J, (2000). Maguey Agave spp. Utilización en la civilización mesoamericana: un caso a favor del "pastoralismo" precolombino. D.F. México: Boletín de la Sociedad Botánica de México.
Flores, E., Gómez, A., Morales, H. (2005). Catarina - Biología Floral del Agave, Puebla, México. www.catarina.udlap.mx/u_dl_a/tales//documentos/lbi/gomez_f_e
Gentry, H. (1982). Agaves de América del Norte continental. Tucson: Prensa de la Universidad de Arizona.
Guangaje, P. (2006). Proyecto Derivados de la Cabuya Negra. [Proyecto] Universidad Universidad Tecnologica Equinoccial. Quito, Ecuador.
Hristov, A. (abril de 2004). Articulo Científico sobre Agave americana. Revista Ciencia www.ciencia.net/VerArticulo/Agave-americana
Instituto Nacional de Meteorología e Hidrología (INAMHI) (2023). Trámites en línea. https://www.gob.ec/articulos/tramites-linea
MAG, IICA. (2001). Agave spp. Guía Técnica del Cultivo, Ministerio de Agricultura y
Mishkyhuarmy. (2018). Miel de agave andino vs miel de agave industrial. Revista Mishkyhuarmy. http://www.mishkyhuarmy.com/?p=167
Mora, D. (2023). El Agave; y su milenario uso en Quito. Revista Impacto Social https://impaqto.socialab.com/challenges/EmprendimientoUrbano/idea/55284
Organización de las Naciones Unidas para la agricultura y la alimentación (FAO). (2018).
Zonificación agroecológica. http://www.fao.org/docrep/W2962S/w2962s00.htm#Contents
Pardo, O. (2005). El agave americano Agave americana L.: uso alimentario en el Perú. cloris chilensis. Revista Agropecuaria. Perú.
Pujota, L., Tisalema, N. (2016). Propuesta de creación de una microempresa comunitaria para la producción y comercialización de la miel de penco o agave en el cantón Cayambe provincia de Pichincha. [Tesis Ingeniería en Finanzas] Universidad Central del Ecuador. Quito - Ecuador.
SAGARPA, (2014). Guía técnica para la descripción varietal de Agave (Agave spp). Secretaria de Agricultura y Ganadería. Mexico.
Tuitise, J. y Valverde M. (2017). Industrialización del agave; Tzawarshampoo. [Tesis Ingeniería en Agroindustrial] Univerisdad Técnica de Cotopaxi. Cotopaxi -Ecuador.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Universidad & ciencia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.