The protected geographical indication as a fair trade resource for mezcals derived from wild maguey plants

Authors

  • Monica Lorenzo Ramirez Instituto Politécnico Nacional. Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional Unidad Oaxaca, Oaxaca, México https://orcid.org/0009-0006-1105-9827
  • Teodulfo Aquino Bolaños Instituto Politécnico Nacional. Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional Unidad Oaxaca, Oaxaca, México https://orcid.org/0000-0003-2917-8147
  • Cirenio Escamirosa Tinoco Instituto Politécnico Nacional. Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional Unidad Oaxaca, Oaxaca, México https://orcid.org/0000-0002-2107-8224

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.17981249

Keywords:

mezcal, protected geographical indications, spirit drinks, wild maguey plants

Abstract

Introduction: Protected geographical indications identify a product when a specific quality, reputation, or other characteristic is attributed to its geographical origin, thereby improving the economy of the regions where they are granted. Globally, there are 385 recognized geographical indications that include beverages; however, Mexico currently has no geographical indications for beverages. Objective: To demonstrate the potential of a geographical indication for mezcals made from wild maguey plants in the Mixteca Alta region of Oaxaca. Method: Through a review and analysis of the reformed Federal Law for the Protection of Industrial Property and the bibliography presented here, criteria are established for considering mezcals made from wild maguey plants in the Mixteca Alta region of Oaxaca as a viable option for obtaining a geographical indication. Results: In the communities of Yutanduchi de Guerrero, San Pedro Teozacoalco, and San Mateo Sindihui, located in the Mixteca Alta region of Oaxaca, Mexico, artisanal mezcal is produced from wild maguey species: tobalá, arroqueño, mexicanito, and jabalí. These mezcals offer superior, distinctive characteristics such as aroma, flavor, texture, and balance. Conclusion: The mezcals made from wild maguey produced in the communities of Yutanduchi de Guerrero, San Pedro Teozacoalco, and San Mateo Sindihui possess the necessary elements—including production region, artisanal production process, and product attributes—to apply for and obtain a geographical indication.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Caballero Caballero, M., Ruiz Vega, J., Martínez Jiménez, R., Silva Rivera, M. E. y Montes Bernabé, J. L. (2019). Agaves silvestres y cultivados empleados en la elaboración de mezcal en Sola de Vega, Oaxaca, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 22, 477-485. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.2750

Cardoso, V. A., Lourenzani, A. E. B. S., Caldas, M. M., Bernardo, C. H. C. y Bernardo, R. (2022). The benefits and barriers of geographical indications to producers: A review. Renewable Agriculture and Food Systems. 37(6), 707-719. https://doi.org/10.1017/S174217052200031X.

CONABIO. Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad (2021). Magueyes. Obtenido de Biodiversidad Mexicana: https://www.biodiversidad.gob.mx/diversidad/alimentos/magueyes.

COMERCAM a. Consejo Mexicano Regulador de la Calidad del Mezcal (2023). Denominación de origen. https://comercam-dom.org.mx/denominacion-de-origen/.

COMERCAM b. Consejo Mexicano Regulador de la Calidad del Mezcal (2023). Mezcales extraordinarios 2023. https://comercam-dom.org.mx/wp-content/uploads/2023/09/MEZCALES-EXTRAORDINARIOS_PUBLICO.pdf.

COMERCAM. Consejo Mexicano Regulador de la Calidad del Mezcal (2024). Informe estadístico 2024. https://comercam-dom.org.mx/wp-content/uploads/2024/04/PUBLICO_INFORME_2024.pdf.

Comisión Económica para América Latina y el Caribe (2024). Comercio Justo en América Latina y el Caribe. https://biblioguias.cepal.org/comerciojusto.

Diario Oficial de la Federación [DOF] (2021). RESOLUCIÓN por la que se modifica la Declaración General de Protección de la Denominación de Origen Mezcal, para incluir los municipios del Estado de Sinaloa que en la misma se indican. DOF: 12/10/2021. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5632309&fecha=12%2F10%2F2021&fbclid=IwAR19iDqjFVBW6XmeGJs5EPhPTlDxVjvJeG9vVjMtk7bWVjL6s1_5oon4_8U#gsc.tab=.

García Mendoza, Abisaí. (2004). Agaváceas. En A. García Mendoza, M. J. Ordoñez, M. y Briones- Salas, Biodiversidad de Oaxaca. (págs. 159-169). México: Instituto de Biología, UNAM- Fondo Oaxaqueño para la Conservación de la Naturaleza- World Wild Life Fund.

Illsley Granich, C. (2009). The Case of Mexico. En D. T. Giovanucci, Guide to Geographic Indications for Developing Countries (págs. 183-196). Ginebra: International Trade Centre. https://doi.org/10.18356/f7c37475-fr.

Instituto Mexicano de la Propiedad Industrial [IMPI] (2018). Servicios que ofrece el IMPI | Marcas | Denominaciones de Origen e Indicaciones Geográficas. https://www.gob.mx/impi/acciones-y-programas/servicios-que-ofrece-el-impi-marcas-denominaciones-de-origen-e-indicaciones-geograficas?state=published.

Instituto Mexicano de la Propiedad Industrial [IMPI] (2024). Listados de Indicaciones Geográficas. https://acervomarcas.impi.gob.mx:8181/marcanet/vistas/common/datos/bsqIndicacionGeografica.pgi.

LEY FEDERAL DE PROTECCIÓN A LA PROPIEDAD INDUSTRIAL (2020). https://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/LFPPI.pdf.

Milano, M. Z. y Cazella, A. A. (2021). Environmental effects of geographical indications and their influential factors: A review of the empirical evidence. Current research in Environmental sustainability, 3, 100096. https://doi.org/10.1016/j.crsust.2021.100096.

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Gobierno de España (2024). Denominaciones de Origen, Indicaciones Geográficas Protegidas y Especialidades Tradicionales Garantizadas. Obtenido de Denominaciones de Origen, Indicaciones Geográficas Protegidas y Especialidades Tradicionales Garantizadas: https://administracion.gob.es/pag_Home/Tu-espacio-europeo/derechos-obligaciones/empresas/inicio-gestion-cierre/derechos/denominaciones-origen.html#-84bfda450130.

SADER. Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (2015). Mezcal, bebida de todo México. https://www.gob.mx/agricultura/articulos/mezcal-bebida-de-todo-mexico.

Santiago Martínez, A., Pérez Herrera, A. y Martínez Gutiérrez, GA. (2024). Ethnobotanical Study of Edible and Medicinal Agaves in Mixtec Communities of Oaxaca, Mexico. Hum Ecol 52, 1009-1021. https://doi.org/10.1007/s10745-024-00543-z.

Sautier, D., Biénabe, E. y Cerdan, C. (2011). Geographical indications in developing countries. In Labels of origin for food: Local development, global recognition (pp. 138-153). Wallingford UK: CAB International. https://doi.org/10.1079/9781845933524.0138.

Secretaría de Economía (2018). Qué son las Indicaciones Geográficas. https://www.gob.mx/se/articulos/que-son-las-indicaciones-geograficas.

Secretaría de Economía (2020). Protección de Indicaciones Geográficas en el marco de la Modernización del TLCUEM. https://www.gob.mx/se/acciones-y-programas/consulta-sobre-indicaciones-geograficas-en-el-marco-de-la-modernizacion-del-tlcuem

Sieff, Kevin, Rojas, Luis Antonio y Harris, Tucker (2024). The plants used to make the world’s best mezcal are disappearing. The Washington Post. Washington D. C., Estados Unidos. https://www.washingtonpost.com/world/interactive/2024/mezcal-mexico-wild-agave/?itid=sr_aio_carousel_1_704be35e-ad22-43d4-87d1-5a483b370f33_57f0b812-2ee3-4712-b06d-133d97c5b7f5.

Universidad de Granada. Centro de Documentación Europea. S-F. Países de la Unión Europea. https://cde.ugr.es/index.php/union-europea/paises-de-la-union-europea.

Velasco Bautista, E., Zamora Martínez, M., Espinoza Paz, H., Sampayo Bautista, C., y Moreno Sánchez, F. (2009). INIFAP. Obtenido de modelos predictivos para la producción de productos forestales no maderables agaves mezcaleros. https://www.conafor.gob.mx/biblioteca/manualestecnicos/Manual%20Agave%20web.pdf

Yescas Bazán, K. M., Escamirosa Tinoco, C., y Martínez Gutiérrez, G. A. (2021). Diagnóstico de la cadena maguey – mezcal, en tres pueblos mancomunados de la región Mixteca de Oaxaca. Universidad & Ciencia, 10, 143–154. https://revistas.unica.cu/index.php/uciencia/article/view/1945.

Published

2025-12-19

How to Cite

Lorenzo Ramirez, M., Aquino Bolaños, T., & Escamirosa Tinoco, C. (2025). The protected geographical indication as a fair trade resource for mezcals derived from wild maguey plants. Universidad & Ciencia, 14(Especial CIVITEC), e9003. https://doi.org/10.5281/zenodo.17981249