This is an outdated version published on 2021-10-29. Read the most recent version.

The development of the professional skill serving in teachers from Gastronomic Services specialty

Authors

Keywords:

permanent education, technical and professional education, training of in-service teachers

Abstract

The article offers the result of an applied research which objective is to sustain a proposal that could contribute to the development of the professional skill serving in teachers from


Gastronomic Services specialty at Félix Varela Morales Polytechnic School. Theory about professionalization of teachers and the development of professional skills was revised. The essence of the problem was explored through observation, document analysis, the survey and the interview, which allowed designing actions with the combination of workshops and trainings for the development of professional skills. Experts criteria and the pre/experiment corroborated the scientific pertinence.

References

Brito, H. (1983). Psicología General para los ISP. Tomo II. Editorial Pueblo y Educación.

Cotelo, S. (2018). Profesionalización docente en género del profesorado universitario. [Tesis de doctorado, Universidad de Ciego de Ávila Máximo Gómez Báez]. http://revistas.unica.cu/index.php/edusoc/article/view/1028

Fariñas, G. (1996). Maestros, una estrategia para la enseñanza. Editorial Pueblo y Educación.

Fuentes, H. (1996). Dinámica del proceso de enseñanza-aprendizaje. Universidad de Oriente. Inédito.

González, O. (2011). Estrategia pedagógica para perfeccionar la profesionalidad pedagógica en el desempeño de la labor educativa del profesor de la ETP. [Tesis de doctorado, Universidad de Ciencias Pedagógicas Enrique José Varona]. http://eduniv.reduniv.edu.cu

Leontiev, A. N. (1981). Actividad, conciencia, personalidad. Editorial Pueblo y Educación.

Montes de Oca, N. (2001). La argumentación en el lenguaje de la Matemática: su contextualización en la asignatura de Geometría I. [Tesis de doctorado, Instituto Superior Pedagógico “José Martí”].

Perdomo, Y. G. (2017). Estrategia de Superación para la gestión de la información en el área estadística en salud. [Tesis de maestría, Universidad de Ciego de Ávila Máximo Gómez Báez].

Pompa-Montes, Y. C. y Pérez-López, I. A. (2017). El desarrollo de la comunicación, desde su condición de habilidad profesional, en estudiantes de carreras pedagógicas. Revista Conrado, 14(61), 45-52.

Pulido, E. (2014). Sistema de procedimientos metodológicos de evaluación del impacto del proceso de profesionalización docente en la Universidad de Ciego de Ávila. [Tesis de maestría, Universidad de Ciego de Ávila Máximo Gómez Báez].

Ramos-Bañobre, J. M. y Pla-López, R. V. (2016). ¿Cómo realizar la sistematización de la práctica educativa? Docencia e Investigación, 26, 53-76.

Rodríguez-Fuentes, S., Breijo-Worosz, T. y Gato-Armas, C. A. (2019). Estrategia para lograr la profesionalización en función del desarrollo social comunitario. Revista Avances, 21(2), 208-219.

Santos, J. (2005). Modelo Pedagógico para el mejoramiento del desempeño pedagógico profesional de los profesores de Agronomía de los Institutos Politécnicos Agropecuarios. [Tesis de doctorado, Instituto Superior Pedagógico “Enrique José Varona”].

Torres, M. (2000). El diagnóstico psicopedagógico. Conferencia en el III Congreso de Educación Especial, La Habana, Cuba.

Published

2021-10-29

Versions

How to Cite

Perdigón-Rodríguez, Y., Rodríguez-Domínguez, M. del C. ., & Pla-López, R. V. . (2021). The development of the professional skill serving in teachers from Gastronomic Services specialty. Educación Y Sociedad, 19, 219–234. Retrieved from https://revistas.unica.cu/index.php/edusoc/article/view/1987

Issue

Section

Contexto escolar